Kochani! Nie ukrywam, że śmierć
Anny Przybylskiej bardzo mną wstrząsnęła i ponownie skłoniła do refleksji nad
kruchością i ulotnością naszego cennego życia. Najgorsze jest to, że nowotwory
stały się na tyle poważną chorobą cywilizacyjną, że zapewne już niedługo będą
stanowić główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Dlatego też koniecznie muszę,
jak i przede wszystkim bardzo chcę, podzielić się z Wami informacjami zawartymi
w książce: Walka z rakiem zaczyna się
przy stole. W stronę wegetarianizmu. Jest to bardzo ciekawa książka
autorstwa dr Umberto Veronesi - włoskiego onkologa światowej sławy.
Już na wstępie pragnę podkreślić,
iż nie mam zamiaru nikogo przekonywać do przejścia na wegetarianizm, gdyż sama
wegetarianką nie jestem - JESZCZE! ;-) Dla mnie, osobiście, jest to wyjątkowo
trudne...natura "wyposażyła mnie" w grupę krwi "0", co
powoduje, że jestem typowym mięsożercą, a raczej mięsożerczynią;-) Między
innymi dla takich jak ja, Veronesi proponuje takie oto wyjście z tej sytuacji:
spożywanie:
spożywanie:
- 2 x w tygodniu drobiu,
- 2 x w tygodniu ryb,
- 3 x w tygodniu przestrzeganie diety
wegetariańskiej.
Od kwietnia tego roku dzielnie
trzymam się tego harmonogramu - mój M. (miłośnik kotletów schabowych) też.
Biedak nie ma wyjścia, gdyż w domu gotuję JA;-) Bądź co bądź, na dobre mu to
wyszło, bo od kwietnia schudł, aż 8 kg;-) Juuuupiiii!
Nie wiem czy Was to zainteresuje,
czy też nie, w każdym razie, dokładnie taki sam model żywienia proponuje znany
brytyjski kucharz Jamie Olivier;-)
A dlaczego współczesny człowiek
powinien zostać wegetarianinem? Dr Umberto Veronesi we wspomnianej publikacji
podaje całe mnóstwo powodów popartymi badaniami naukowymi. Naprawdę zachęcam
Was do jej lektury!
Książka ma prawie trzysta stron,
więc ciężko tu będzie wspomnieć o wszystkim.
Kilka ciekawych faktów:
- wegetarianie są o 40% lepiej
chronieni przed rakiem, od 20% do 80% przed chorobami układu krążenia i od 20%
do 60% przed nadciśnieniem tętniczym. Ważą średnio o 10% mniej niż
wszystkożercy.
- 30% nowotworów spowodowanych
jest dietą zbyt bogatą w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Niektóre z nich, jak
rak jelita, są bezpośrednio związane ze spożywaniem mięsa, inne, jak na
przykład nowotwory macicy, wynikają z otyłości.
- od 30% do 70% nowotworów, jak
dowodzą aktualne badania, da się uniknąć dzięki właściwej diecie
- podstawowe aspekty rozwoju
raka:
czas: ryzyko zachorowania na raka wzrasta z wiekiem, zatem wraz z wydłużaniem się życia ta choroba będzie coraz powszechniejsza
środowisko: warunki zewnętrzne, jak zanieczyszczenie środowiska, DIETA, palenie tytoniu i promieniowanie, a także aktywność fizyczna (a raczej jej brak)
czynniki genetyczne i epigenetyczny: (aspekt występujący najrzadziej)
czas: ryzyko zachorowania na raka wzrasta z wiekiem, zatem wraz z wydłużaniem się życia ta choroba będzie coraz powszechniejsza
środowisko: warunki zewnętrzne, jak zanieczyszczenie środowiska, DIETA, palenie tytoniu i promieniowanie, a także aktywność fizyczna (a raczej jej brak)
czynniki genetyczne i epigenetyczny: (aspekt występujący najrzadziej)
W większości przypadków impuls do
transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników
środowiskowych.
- według danych ONZ produkcja
mięsa jest odpowiedzialna za 18% globalnej emisji dwutlenku węgla. Każda sztuka
z 1,4 miliarda bydła hodowlanego na pięciu kontynentach produkuje około 500
litrów metanu.
Istnieje wiele mitów na temat
diety wegetariańskiej. Właściwie nie jest to dieta, a styl życia.
Serdecznie polecam bardzo ciekawy
artykuł, który (mam nadzieję) rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości dotyczące
wegetarianizmu.
Pozdrawiam Was ciepło!
Ciekawy wpis bardzo mi sie podoba
OdpowiedzUsuń