poniedziałek, 6 października 2014

Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska

Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-) 
Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-)




Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania!

2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka soli (u mnie najzdrowsza - czyli himalajska różowa)
1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
ok 3 łyżeczek świeżo zmielonego pieprzu (u mnie kolorowy)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu mielonego
2 zmielone liście laurowe (zmielone w młynku do kawy bądź ugniecione w moździerzu)
1 łyżeczka cebuli granulowanej 
1 łyżeczka ziaren kolendry (zmielone w młynku do kawy bądź ugniecione w moździerzu)

Wszystko ładnie razem mieszamy i BACH do słoiczka! ;-)
Jeżeli będziecie mieli jakiś problem z dostaniem jakiegoś "zioła" dajcie cynka w komentarzach poniżej. Pomogę! No, ale myślę, że będzie GITES!;-)

4 komentarze: