środa, 8 października 2014

Dr Umberto Veronesi "Z rakiem walczy się przy stole. W stronę wegetarianizmu."

Kochani! Nie ukrywam, że śmierć Anny Przybylskiej bardzo mną wstrząsnęła i ponownie skłoniła do refleksji nad kruchością i ulotnością naszego cennego życia. Najgorsze jest to, że nowotwory stały się na tyle poważną chorobą cywilizacyjną, że zapewne już niedługo będą stanowić główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Dlatego też koniecznie muszę, jak i przede wszystkim bardzo chcę, podzielić się z Wami informacjami zawartymi w książce: Walka z rakiem zaczyna się przy stole. W stronę wegetarianizmu. Jest to bardzo ciekawa książka autorstwa dr Umberto Veronesi - włoskiego onkologa światowej sławy.
Już na wstępie pragnę podkreślić, iż nie mam zamiaru nikogo przekonywać do przejścia na wegetarianizm, gdyż sama wegetarianką nie jestem - JESZCZE! ;-) Dla mnie, osobiście, jest to wyjątkowo trudne...natura "wyposażyła mnie" w grupę krwi "0", co powoduje, że jestem typowym mięsożercą, a raczej mięsożerczynią;-) Między innymi dla takich jak ja, Veronesi proponuje takie oto wyjście z tej sytuacji:
spożywanie:
- 2 x w tygodniu drobiu,
- 2 x w tygodniu ryb,
- 3 x w tygodniu przestrzeganie diety wegetariańskiej.



Od kwietnia tego roku dzielnie trzymam się tego harmonogramu - mój M. (miłośnik kotletów schabowych) też. Biedak nie ma wyjścia, gdyż w domu gotuję JA;-) Bądź co bądź, na dobre mu to wyszło, bo od kwietnia schudł, aż 8 kg;-) Juuuupiiii!
Nie wiem czy Was to zainteresuje, czy też nie, w każdym razie, dokładnie taki sam model żywienia proponuje znany brytyjski kucharz Jamie Olivier;-)
A dlaczego współczesny człowiek powinien zostać wegetarianinem? Dr Umberto Veronesi we wspomnianej publikacji podaje całe mnóstwo powodów popartymi badaniami naukowymi. Naprawdę zachęcam Was do jej lektury!
Książka ma prawie trzysta stron, więc ciężko tu będzie wspomnieć o wszystkim.

Kilka ciekawych faktów:

- wegetarianie są o 40% lepiej chronieni przed rakiem, od 20% do 80% przed chorobami układu krążenia i od 20% do 60% przed nadciśnieniem tętniczym. Ważą średnio o 10% mniej niż wszystkożercy.

- 30% nowotworów spowodowanych jest dietą zbyt bogatą w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Niektóre z nich, jak rak jelita, są bezpośrednio związane ze spożywaniem mięsa, inne, jak na przykład nowotwory macicy, wynikają z otyłości.

- od 30% do 70% nowotworów, jak dowodzą aktualne badania, da się uniknąć dzięki właściwej diecie

- podstawowe aspekty rozwoju raka:
czas: ryzyko zachorowania na raka wzrasta z wiekiem, zatem wraz z wydłużaniem się życia ta choroba będzie coraz powszechniejsza
środowisko: warunki zewnętrzne, jak zanieczyszczenie środowiska, DIETA, palenie tytoniu i promieniowanie, a także aktywność fizyczna (a raczej jej brak)
czynniki genetyczne i epigenetyczny: (aspekt występujący najrzadziej)

W większości przypadków impuls do transformacji zdrowych komórek w nowotworowe pochodzi z czynników środowiskowych.

- według danych ONZ produkcja mięsa jest odpowiedzialna za 18% globalnej emisji dwutlenku węgla. Każda sztuka z 1,4 miliarda bydła hodowlanego na pięciu kontynentach produkuje około 500 litrów metanu.

Istnieje wiele mitów na temat diety wegetariańskiej. Właściwie nie jest to dieta, a styl życia.
Serdecznie polecam bardzo ciekawy artykuł, który (mam nadzieję) rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości dotyczące wegetarianizmu.


Pozdrawiam Was ciepło!

1 komentarz: